Aníbal Concha Meyer

Ingeniero en Alimentos, PhD in Food Science and Technology.

 

Aníbal Concha Meyer es Profesor de la Facultad de Ciencias Agrarias y Alimentarias de la Universidad Austral de Chile (UACh) y forma parte del Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (ICYTAL).

Es Ingeniero en Alimentos de la UACh y PhD en Ciencia y Tecnología de los Alimentos de Virginia Polytechnic Institute and State University, Estados Unidos.

Es responsable de las asignaturas en pregrado Microbiología e Higiene Aplicada a la Industria, Procesamiento de Materias Primas de Origen Animal, y Tecnología de Leche y Productos Lácteos; y en postgrado Tecnología Avanzada de Productos Lácteos, Microbiología de la Leche, Inocuidad alimentaria y Cultivos Lácteos.

Sus áreas de investigación son la inocuidad y microbiología alimentaria, estudiando el control de patógenos mediante el uso de tecnologías de procesamiento y almacenamiento emergentes. Además, estudia el desarrollo de nuevos productos de alto valor como alimentos o ingredientes con funcionalidad para la salud humana mediante la extracción, concentración, fraccionamiento y encapsulamiento de biocompuestos. Ha participado en proyectos financiados por ANID, CORFO, FIC, FIA, entre otros.

Food Engineer, Ph.D.

Aníbal Concha Meyer is a Professor at the Institute of Food Science and Technology (ICYTAL), Faculty of Agricultural and Food Sciences, Universidad Austral de Chile (UACh).

 

He obtained his Bachelor’s degree at UACh and earned his Ph.D. in Food Science and Technology from Virginia Polytechnic Institute and State University, USA.

 

He is responsible for teaching the subjects of Microbiology and Hygiene Applied to Industry, Processing of Raw Materials of Animal Origin and Technology of Milk and Dairy Products at undergraduate level, and Advanced Technology of Dairy Products, Microbiology of Milk, Food Safety and Dairy Cultures at postgraduate level.

 

His research interests include food safety and microbiology, studying the control of pathogens using processing and storage emerging technologies. He also studies the development of new high-value products such as food or ingredients with functionality for human health through extraction, concentration, fractionation and encapsulation of biocompounds. He has engaged in projects funded by ANID, CORFO, FIC, FIA, among others.

https://publons.com/researcher/1339533/anibal-concha-meyer/https://www.researchgate.net/profile/Anibal-Concha-Meyer

Línea de Investigación (Graphical Abstract)

Concha-Meyer, A., Toro, M., & Eifert, J. D. (2023). Antimicrobial resistant pathogens in sustainable food systems: how to prevent, detect, or control contamination?. Frontiers in Public Health, 11, 1221763. https://doi.org/10.3389/fpubh.2023.1221763 
Q1 IF 5.2
 
Díaz-Gálvez, I., Gutiérrez-Gamboa, G., Plaza, A., & Concha-Meyer, A. A. (2022). Effect of Encapsulation Processes by Freeze and Spray Drying on the Antioxidant Properties of Red Wine from cv. Listan Prieto and Syrah. Foods, 11(23), 3880. https://doi.org/10.3390/foods11233880 
Q1 IF 5.2
 
Concha-Meyer, A. A., Sepúlveda, G., Pérez-Díaz, R., & Torres, C. A. (2021). Effect of preservation processing on quality attributes and phenolic profile of maqui (Aristotelia chilensis mol. Stuntz) fruit. LWT, 149, 111920. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111920
Q1 IF 6.0
 
Concha-Meyer, A., Palomo, I., Plaza, A., Gadioli Tarone, A., Maróstica, M., Sáyago-Ayerdi, S., & Fuentes, E. (2020). Platelet anti-aggregant activity and bioactive compounds of ultrasound-assisted extracts from whole and seedless tomato pomace. Foods, 9 (11), 1564. https://doi.org/10.3390/foods9111564 
Q1 IF 5.2
 
Plaza, A., Cabezas, R., Merlet, G., Zurob, E., Concha-Meyer, A., Reyes, A., & Romero, J. (2020). Dehydrated cranberry juice powder obtained by osmotic distillation combined with freeze-drying: Process intensification and energy reduction. Chemical Engineering Research and Design, 160, 233-239. https://doi.org/10.1016/j.cherd.2020.05.003 
Q2 IF 3,9
ANID IDeA I+D 2022 ID22I10057Desarrollo, escalamiento y validación a nivel piloto y en entorno real de tratamientos con plasma frío atmosférico (PFA) para la sanitización de ambientes y productos en plantas procesadoras de lácteos y salmones. Director e Investigador Principal.
 
PDT CORFO 2022 22 PDTLR-228813Programa de Difusión Tecnológica de CORFO Difusión de tecnologías que impactan en la circularidad de empresas de Alimentos con Valor Agregado (AVA) de la Región de Los Ríos. Director principal. 
 
FONDECYT DE INICIACIÓN 2020 N°11200642. Understanding how antibiotic resistance of Listeria monocytogenes can affect the antimicrobial effectiveness of cold atmospheric plasma in vitro, on food and food contact surfaces. Investigador responsable.