María Cristina Ravanal Espinosa

Bioquímica Dra. Biotecnología

 

María Cristina Ravanal es Profesora Auxiliar de la Facultad de Ciencias Agrarias y Alimentarias de la Universidad Austral de Chile (UACh).

 

Es Bioquímica de la Universidad de Santiago y Doctora en Biotecnología de la Universidad Andrés Bello, ha desarrollado diversas líneas de investigación ligadas al área de enzimología y sus aplicaciones biotecnológicas en la industria alimentaria, forestal y de los biocombustibles. Realizó uno de sus postdoctorados en Bioingeniería en la Universidad de Chile, donde trabajó en Åbo Akademi University, Finlandia y para el proyecto “Foods of Norway”, en Norwegian University of Life Sciences.

 

Sus áreas de investigación se han enfocado en la utilización de los desechos agroindustriales, tanto líquidos como sólidos, para la obtención de azúcares y proteínas que pueden ser utilizados en diferentes bio-procesos; ya sea para la obtención de prebióticos, concentrados proteicos, aditivos para complementar la dieta tanto humana como de animales. La investigación está centrada en la sustentabilidad y valorización de estos residuos agroindustriales. Eso por ello, que ha conducido y colaborado en proyectos financiados por FONDECYT e INACH, entre otros.

 

Es responsable de asignaturas como Biotecnología Aplicada a los Alimentos, Procesos Medioambientales, Biorreactores y Procesos de separación.

Biochemist, Dra. Biotechnology

 

María Cristina Ravanal is an Assistant Professor at the Faculty of Agricultural and Food Sciences, Universidad Austral de Chile (UACh). She is also part of the Investigation Commission of said Faculty.

 

She received her Bachelor’s degree from Universidad de Santiago and earned a Ph.D. in Biotechnology from Universidad Andrés Bello. Her research interests are related to the area of ​​enzymology and its biotechnological applications in the food, forestry and biofuel industries. She pursued a post-doctorate in Bioengineering at the Universidad de Chile, where she worked at Åbo Akademi University, Finland and for the “Foods of Norway” project, at the Norwegian University of Life Sciences.

 

Her research areas have focused on the use of agro-industrial waste, both liquid and solid, to obtain sugars and proteins that can be used in different bio-processes; either for obtaining prebiotics, protein concentrates, additives to complement the diet of both humans and animals. Her research is focused on the sustainability and valorisation of these agro-industrial waste. She has led and collaborated in projects financed by FONDECYT and INACH, among others.

She is responsible for teaching subjects such as Biotechnology Applied to Food, Environmental Processes, Bioreactors and Separation Processes.

 

 

Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Maria-Ravanal-2

Web of Science Researcher ID: G-8682-2018

Línea de Investigación (Graphical Abstract)

Roman-Benn, R., Contador, C.A., Man-Wah Li, Hon-Ming Lam, Kong Ah-Hen, Ulloa P.E., and Ravanal MC. 2023. Pectin: An overview of sources, extraction and applications in food products, biomedical, pharmaceutical and environmental issues. Food chemistry advances 2, 100192.

https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100192


Valenzuela L, Pacheco S, Rincón G, Pavez L, Lam N, Hernández A.J, Dantagnan P, González F, Jilberto F, Ravanal M.C, Ramos C, Garcia H, Araneda C and Ulloa P.E. 2021. Intestinal Transcriptome Analysis Reveals Enrichment of Genes Associated with Immune and Lipid Mechanisms, Favoring Soybean Meal Tolerance in High-Growth Zebrafish (Danio Rerio). Genes 12, 700-723. https://doi.org/10.3390/genes12050700


Cardoso Cintra, L., da Costa, I. C., Moreira de Oliveira, I. C., Gregorim Fernandes, A., Pereira Faria, S., Santos Amorin Jesuíno, R., Ravanal, M. C., Eyzaguirre, J., Pereira Ramos, L., de Faria, F. & Ulho, C. J. (2020). The boosting effect of recombinant hemicellulases on the enzymatic hydrolysis of steam-treated sugarcane bagasse. Enzyme and Microbial Technology, 133, 109447. https://doi.org/10.1016/j.enzmictec.2019.109447


Sanchez, A. C., Ravanal, M. C., Andrews, B. A. & Asenjo, J. A. (2019). Heterologous expression and biochemical characterization of a novel cold-active alpha-amylase from the Antarctic bacteria Pseudoalteromonas sp. 2-3. Protein Expression and Purification, 155, 78-85. https://doi.org/10.1016/j.pep.2018.11.009


Gimpel, J., Ravanal, C., Salazar, O., Lienqueo, M. E. (2018). Saccharification of brown macroalgae using an arsenal of recombinant alginate lyases: Potential application in the biorefinery process. Journal of Microbiology and Biotechnology, 28(10), 1671-1682. https://doi.org/10.4014/jmb.1805.05056

2023-2024 Optimización del pretratamiento enzimático del bagazo de cerveza, para la formulación de dieta de la mosca soldado negro y posterior obtención de tres productos agroalimentarios.

Proyecto de Investigación Aplicada e Innovación I+D. ANID. Rol: Investigador principal.

 

UACH- FCAA. Estudio de la xilanasa del hongo Cladosporium sp. en panificación. Investigador Responsable.

 

UACH-VIDCA (2020-2021). Bioproceso para la utilización del suero lácteo producido por la industria quesera. Investigador Responsable.